Naše cesta do světa

Začátek byl plný překvapení

Když jsme před více než deseti lety vytvořili metodu Životních map, vůbec nás nenapadlo, jak bude tato metoda účinná. Překvapilo nás, jak rychle si nás klienti našli. A už vůbec jsme nepřemýšleli jsme o tom, že bychom tuto metodu vyučovali. Proto nás zaskočilo, když nám začali psát a volat lidé, že by se chtěli tuto metodu naučit. Bylo to pro nás něco, co jsme fakt nečekali.

První krůčky po Česku

Tak postupně přicházeli nejen klienti, ale také noví praktikanti naší metody. Ze začátku to bylo trnité. Museli jsme především vymyslet, jak metodu učit. Vytvořit koncept, vytvořit obsah. Má to být dlouhé a pozvolné s množstvím teorie nebo kratší, ale založené na osobní zkušenosti a praxi? Nakonec se nám podařil sestavit model výuky, který je kratší, ale velmi intenzivní a hloubkový.

Objevili jsme měřitelnost metody

Po několika letech, kdy už metodu používalo větší množství praktikantů metody, jsme dostali nabídku, jestli bychom metodu nechtěli, ve spolupráci a Karlovu univerzitou, standardizovat jako oficiálně uznanou psychologickou metodu. Hodně nás to zajímalo a tak jsme se pustili do přípravných prací. A zjistili jsme tři zásadní věci. Za prvé, že metodu psychologové zařadili mezi projektivní metody. Za druhé, zjistili jsme, že metoda je velmi dobře měřitelná. A za třetí, že nehodláme podstoupit několika leté martýrium, kdy budeme dělat výzkum pro výzkum a tvořit stohy papírů. Raději se budeme půdě věnovat samotné metodě.

 

Kolegové psychologové, psychiatři, pediatři…

I přesto postupně začalo přibývat i odborníků z oblasti psychiatrie, psychologie, psychoterapie, pediatrie, atd., kteří se chtěli naučit tuto metodu, aby ji mohli využívat ve své praxi. Nejvíce oceňovali její diagnostikou část, která těmto odborníkům chyběla v jejich dosavadní praxi v takovém rozsahu a hloubce. Nyní jsou mnozí z nich našimi kolegy, společně řešíme mnoho případů, vedeme rozpravy a vzájemně se tak velmi obohacujeme.

Rozšířili jsme se do světa

Postupně se informace o metodě dostávaly i mimo Česko. A tak se pomalu náš tým rozrostl do několika dalších zemí světa. První bylo samozřejmě Slovensko. Následovala Kanada a Belgie. V současnosti má metoda zázemí již také v Německu, Rakousku, Francii a USA.

Školíme po velmi malých skupinách

Už na začátku jsme se rozhodli, že nepůjde o žádnou „masovku“. Není cílem velké množství, ale prohlubující se odbornost. Proto školíme ve skupinách maximálně deseti účastníků. Smyslem je odborná práce s klientem.

Na co jsme hrdí

Na co jsme skutečně hrdí? Že metoda umí pracovat s dětmi již od tří let. Dává tedy nejen možnost zpracování již nabytých traumat, ale především skvělou možnost prevence.

Máte pocit, že tohle je Vaše cesta?

Pak klikněte zde⇓