Epidemie psychických potíží teenagerů začala

V poslední době se stále více mluví o rostoucí epidemii psychických potíží mezi teenagery. Jedná se o závažný problém, který je nutné řešit co nejdříve.

Existuje mnoho faktorů, které přispívají k této epidemii. Jedním z hlavních je zvýšený tlak na mladé lidi. Teenageři čelí stále většímu očekávání ve škole, ve společnosti i v rodině. Zároveň se snaží být dokonalí ve všem, co dělají, což může vést k úzkostem a depresi.

Dalším faktorem je také rozšíření sociálních sítí. Mnoho teenagerů tráví velké množství času na sociálních sítích, kde vidí ideální (a často nereálné) životy svých vrstevníků. To často vede k pocitu, že jsou sami nedokonalí a neúspěšní. Důležitým aktuálním faktorem, který se silně podílí na této epidemii, jsou následky událostí kolem lockdownů. A to především potíže se socializací.

Epidemie psychických potíží u teenagerů se projevuje různými způsoby. Mezi nejčastější patří nesoustředěnost, úzkostné poruchy, deprese a poruchy příjmu potravy. Tyto potíže mohou mít vážné důsledky na celoživotní zdraví teenagerů.

Je proto důležité, aby rodiče byli pozorní k jakýmkoliv změnám v chování svých dětí a v žádném případě nezlehčovali jejich stav.

Pro naše klienty jsme proto připravili speciální S.O.S. kartičku, která jim zjednoduší okamžik rozhodování pro aktuální pomoc. Tuto kartičku jsme konzultovali přímo s našimi mladými klienty a vznikla tato naprosto jednoduchá forma. Aby mohli jen napsat sos, a my se jim ozveme zpět.