Problém genderu je zajímavý z mnoha hledisek. Nedávno jsme četl knihu Když se z Harryho stala Sally. Za sebe nemůžu říct, že bych se vším souhlasil. Ale zaujala mne pasáž, kde se autor zamýšlí, kdy a jak vlastně vzniká genderová identifikace. Zajímavé je, že to vlastně nikdo neví. Je to oblast stále zahalená záhadou. Konec konců, neví se to ani se sexuální orientací.

V naší praxi se setkáváme s klienty, kteří řeší svůj gender nebo sexuální orientaci. Je zajímavé, že je to tak trochu na sobě nezávislé. Když to budu trochu parafrázovat. Když se „holka“ stává „klukem“, může to dopadnout tak, že bude kluk, který se na konci procesu projevuje na holky, ale může to také být tak, že bude na kluky. Máme to nějak hodnotit nebo prostě respektovat jejich Já?

Myslím, že my, kteří jsme si neprošli vlastní zkušeností trangenderového rozporu, těžko do důsledku pochopíme ty, kteří to prožívají. Asi tak jako ten kdo nikdy nezažil skutečnou migrénu, nebude nikdy chápat, co skutečně je, migrénu prožívat.

Co je však skutečně důležité?

  • Většina lidí si v sobě nese zmatky různého druhu. Neodsuzujme je, ale snažme se jim být nápomocni.
  • Okolnosti, do kterých narozením vstupujeme mohou být natolik náročné, že se to propíše do našich traumat i do prožívání toho, kdo vlastně jsme.
  • Přiznejme si, že rodina a rodinné prostředí hrají zásadní roli.
  • Do naší sebeidentifikace se promítají mnohé zážitky a zkušenosti z dětství. Například pokud byla holčička zneužívána, může si vytvořit rozhodnutí, že jako klukovi jí bude lépe a začne se „přetvářet“ na kluka. Někdy doslovně.
  • Pochopme, že někteří mohou svůj nesoulad gender vz. vlastní tělo žít již „od mala“. „Proč nevypadám jako ostatní kluci?“

Chápu, že dokonce pro mnohé odborníky jde o ožehavé nebo neznámé téma. Proto je dobré o tom mluvit, vést debaty a objevovat, jak to celé je. 

Já osobně se touto problematikou zabývám nejen teoreticky. Díky metodě Životních map totiž s dítětem dokážeme projít celý proces uvědomování si jeho vlastní osobnosti. Dá se tak velmi dobře rozlišit, zda ke změně genderu vede trauma (jaké a proč). Nebo jak to se sebou má skutečně. 

Dokážeme tedy poradit rodičům i dítěti samotnému. Protože i pro rodiče je to někdy šok. Rozhodně však doporučuji, aby rodiče s dítětem, při řešení otázky trans genderu, vyhledali potřebnou pomoc a podporu. Čím déle se to odkládá, tím více škod může vzniknout v jejich vztahu.

Nebojte se na nás obrátit => KLIKNI ZDE