Do kina nechodím moc často, zvláště v této době. Dostali jsme však prosbu, zda by Kamila (moje manželka 🙂) nevystoupila v besedě o filmu Moudrost traumatu. Přiznám se, že o filmu jsme nevěděl vůbec nic. Musel jsem se podívat, o co vlastně jde. Aha, jde o téma traumatu a filmem diváka provází Dr. Gabor Maté, který se touto problematikou zabývá již mnoho let. Protože s klienty s traumaty pracujeme sami takřka denně, tak si říkám, zda koukat ještě na další(traumata). Nicméně jsme dojeli do Prahy na promítání a následnou besedu.

Film byl fajn. Bylo zajímavé vidět náhledy odborníka ze světa a zjistit, že to máme hodně podobně. Někomu by se mohlo zdát, že film nešel příliš do hloubky. Ale předpokládám, že tvůrcům nešlo o to, vysvětlovat podrobně problematiku traumatu. Zajímavé na něm je spíše popularizace tohoto tématu. Pochopit jeho dosah a pochopit, že se nám skutečně hlavní životní traumata tvoří a vrší především v našem dětství. Velkou dobu promítání jsem si říkal, že je super, že máme možnost to řešit pomocí Životních map.

Trauma není to, co se nám aktuálně děje

Pochopit, co je trauma, je celkem zásadní vlastně pro každého. Pochopit, že trauma není to, co se nám aktuálně děje, ale to jak to v sobě zpracováváme a co v sobě prožíváme. Velmi často ani nevíme, že v nás to konkrétní trauma je. Projevuje se našimi reakcemi, většinou nevědomými. A netušíme přitom, že naše jednání řídí skryté trauma z dětství.

Zaujala mne i debata po skončení promítání. Na pódiu se sešli čtyři odborníci, kteří jednak komentovali vlastní film a jednak reagovali na dotazy diváků v hledišti. Pro mne bylo objevné, jak současná mladá generace prožívá tlaky a nejistoty spojené se světovou ekologickou a ekonomickou krizi. Že skutečně v nich sedí hloubka strachu z toho, co v budoucnu bude jejich realita.

Takže moje vyjádření? Film stojí za shlédnutí a stejně stojí za to, zamyslet se nad tím, jak s našimi traumaty je…

Petr